| | |

Στα μαθήματα αναλύουμε  κινηματογραφικές σκηνές και σχολιάζουμε την ποικιλομορφία της έκφρασης.
Δείχνουμε αποσπάσματα ταινιών και αναλύουμε τα  μέσα που χρησιμοποιούνται και πως αυτά εξυπηρετούν το στυλ,το κείμενο, το μήνυμα. Μιλάμε για το πως αναπτύσσεται το προσωπικό ύφος, πως χρησιμοποιεί τους κανόνες, τη σύνθεση, τους όγκους, το χρώμα, το φως, τις γωνίες λήψεις, αλλά κυρίως το μοντάζ.
Ο τρόπος της διδασκαλίας μου βασίζεται στην υπόθεση ότι η σκηνοθεσία  είναι μια συνεχής κατάσταση επιλογής, διαλέγω αυτό και αφήνω κάτι άλλο, μια συνεχής κατάσταση σύνθεσης, θα βάλω αυτό δίπλα σε κάτι άλλο, και όλα μαζί υποκύπτουν στην αναγκαιότητα  της κατανόησης του ‘κειμένου’, και όχι σε μια μονοσήμαντη, αισθητική επιλογή που δεν πατάει πουθενά. Σε κάθε μάθημα βάζω μικρές ασκήσεις που κάνουν τα παιδιά έστω και με τα κινητά τους βασιζόμενα σε αυτά που έχουμε πει αλλά και στα βιώματά τους. Τελικός στόχος  και πιθανόν σε συνεργασία με το μάθημα του σεναρίου,φωτογραφίας μοντάζ  στο τέλος να μπορέσουν να κάνουν κάποιο μικρό ταινιάκι.

Εισηγήτρια: Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα  και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου.
Συνέχισε σπουδές  σκηνοθεσίας  και φωτογραφίας στο Λονδίνο (University of Westminster) από το οποίο πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα.

Οι ταινίες της  έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και συμμετείχαν σε διεθνή φεστιβάλ

To:Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί, Ο μπαμπάς μου άνοιξε το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο και απέσπασε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη Α΄ ανδρικού ρόλου, ενώ η πρόσφατη ταινία της September (υποψήφια για έξι κρατικά βραβεία), κέρδισε το βραβείο της ακαδημίας στην κατηγορία της καλύτερης γυναικίας ερμηνείας και συνεχίζει  την φεστιβαλική  της πορεία με συμμετοχές και διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ.

Δίδαξε σκηνοθεσία στο τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (2004-2007), ενώ από το 1994  εργάζεται ως παραγωγός και σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ για την τηλεόραση.

https://pennypanayotopoulou.wordpress.com