| | |

Από το σενάριο στο γύρισμα: όψεις της Διεύθυνσης Φωτογραφίας

Το σεμινάριο θα αναπτυχθεί σε δύο διαδοχικούς κύκλους:

Ο (μικρός) πρώτος θα αποτελεί μία εισαγωγή στη διεύθυνση φωτογραφίας και στον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στο πλαίσιο της οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Ο (μεγαλύτερος) δεύτερος θα επικεντρωθεί στα στάδια, τον τρόπο και τις μεθόδους προετοιμασίας και υλοποίησης της ταινίας μυθοπλασίας από την πλευρά της διεύθυνσης φωτογραφίας -και γενικά της εικόνας-, από το σενάριο έως και το γύρισμα.


 

Εισηγητές: Ολυμπία Μυτιληναίου,GSC & Χρήστος Αλεξανδρής, GSC

Η Ολυμπία Μυτιλήναιου είναι διευθύντρια φωτογραφίας.

Αποφοίτησε από την σχολή κινηματογράφου Λ.Σταυρακου και το 1990 και ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός οπερατέρ. Το 1999 πέρασε ορίστηκα στην διεύθυνση φωτογραφίας κάνοντας ταινίες μεγάλου και μικρούς μήκους , ντοκυμαντέρ, διαφήμισης ,video clip, video art.
Η δουλειά της έχει παιχτεί σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Κάποιες από αυτές τις ταινίες είναι :
Η Στρελλα του Πάνου Κούτρα που συμμετείχε στο φεστιβάλ του Βερολίνου, το Miss violence του Αλεξάνδρου Αβρανα που κέρδισε 8 βραβεία μεταξύ αυτόν τον Αργυρό λέοντα στο φεστιβάλ του Βενετίας. Με την ίδια ταινία κέρδισε 2 βραβεία φωτογραφίας ,το Xvii international Gianni Dimitris Venanzo και το New cinematographers award -Terre di cinema.
Τελευταία συνεργάστηκε με την Αλγερινή Rayhana στο «A mon age he me cache ancore pour fumer» με πρωταγωνίστρια την Hiam Abbas σε παραγωγή της Michele Ray-Gavras. Στο χώρο του ντοκυμαντέρ συνεργάστηκε με την Αύρα Γεωργίου στην ταινία «Τα δολάρια του αγίου» και με τον Talal Derki με τη δουλειά «Odd to Lesvos» για την Johny Waker. Στον τομέα των εικαστικών τεχνών, η Ολυμπία συνεργάστηκε με τον Στέφανο Τσιβόπουλο στο έργο «Ιστορία του Μηδέν», που ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην Μπιενάλε της Βενετίας.
Το 2016 εργάζονται με την Γιολάντα Μαρκοπούλου και τη Μάρθα Μπουζιούρη στο «THE DOME PROJECT» μια εγκατάσταση πολλαπλών μέσων. Παράλληλα δούλευε ως σχεδιαστής φωτισμού. Φωτιζοντας θέατρα, εκδηλώσεις και εκδηλώσεις πολυμέσων. Έχει συνεργαστεί με τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το 2016 δουλεύει με την Έλλη Παπακωνσταντίνου στο παιχνίδι «REVOLT Athens» που πρόσφατα κέρδισε το πρώτο προσεύχεται στο BE FESTIVAL στο Μπέρμιγχαμ. Συνεργαστείτε επίσης με το «THE 24H PLAYS» για δύο χρόνια. Συμμετέχει στο 2000-2003 ως τεχνικός επιβλέπων στο φεστιβάλ κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών της E-PHOS. Την ενδιαφέρει να λέει συναρπαστικές ιστορίες , να ανοίξει ένα παράθυρο στην ανθρώπινη ψυχή.
Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίες και στην Ένωση Ελλήνων διευθυντών Φωτογραφίας.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
http://olympiamytilinaiou.com

Ο Χρήστος Αλεξανδρής είναι διευθυντής φωτογραφίας που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σπούδασε στο τμήμα εικονοληπτών-φωτογράφων της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Ευγενίας Χατζίκου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ακαδημία Κινηματογράφου FAMU της Πράγας, όπου και εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή για έναν χρόνο. Επιπλέον, πρόσφατα αποφοίτησε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δ. φωτογραφίας το 1998 και έχει κινηματογραφήσει έξι ταινίες μεγάλου μήκους, τριάντα τέσσερις ταινίες μικρού μήκους, πολλά ντοκιμαντέρ, τέσσερις τηλεοπτικές σειρές και μερικά ακόμη οπτικοακουστικά έργα. Έχει επίσης εργαστεί ως σχεδιαστής φωτισμού σε θεατρικές παραστάσεις.

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, η ταινία Night Tram, στην οποία συμμετείχε ως δ. φωτογραφίας, προτάθηκε για το Βραβείο Oscar Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας. Επίσης, έχει κερδίσει το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το έτος 2000, για την ταινία Φλεγόμενη Στέλλα του Λευτέρη Χαρίτου.

Είναι ιδρυτικό μέλος -και σήμερα πρόεδρος- της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) και από το 2009 τακτικός καθηγητής του τμήματος δ. φωτογραφίας στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου. Το βιβλίο του Δ. Φωτογραφίας: Βασικό εγχειρίδιο, πρόκειται σύντομα να εκδοθεί.